Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki levezetne, kerem

Főoldal » Középiskola » Matematika
458
Megoldas:2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is használjuk ki, hogy a logaritmusok összege az argumentumok szorzatának logaritmusa:

`sum_{x=1}^{99}[log_10 (1+1/x)]``=``log_10 prod_{x=1}^{99}(1+1/x)`

Ha még azt is kihasználjuk, hogy `1+1/x=(x+1)/x`, akkor észrevehetjük a következőt:

`prod_{x=1}^{99}(1+1/x)``=``prod_{x=1}^{99}(x+1)/x``=``(cancel 2)/1*(cancel 3)/(cancel 2)*(cancel 4)/(cancel 3)* ... (cancel 99)/(cancel 98) * 100/(cancel 99)=100/1=100`

Ennek vesszük a tízes alapú logaritmusát, tehát az eredmény 2.
0