Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1923
Egy rombusz oldalának és a rövidebb átlója hosszúságainak az összege 59,4 dm a rombusz hegyesszöge 41°30' . Mekkora a rombusz oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szerintem:
0

Egy másféle megközelítés.

Legyen
a - a rombusz oldala
e - a rombusz rövidebb átlója
A két hossz összege adott
a+ e = 59,4 = A
α = 41°30' = 41,5° - a rombusz hegyesszöge
a = ?

Két egyenlet írható
1.) a + e = A
Az 'e' átló a koszinusz tételből
2.) e = a 2(1 - cosα)  = a*B
ahol
B =  2(1 - cosα) 

Tehát a két egyenlet
a + e = A
e = a*B
A másodikat behelyettesítve az elsőbe
a + a*B = A
Kiemelve
a(1 + B) = A
Ebből
a = A/(1 + B)
=========
A behelyettesítés után adódó eredmény igazolja szzs mester megoldásának helyességét.

Lehet választani. :-)

0