Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felvételi vizsgára felkészítő feladatokat.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
797
A,Egy téglalap hosszabbik oldala 7/4-e a másiknak, kerülete 25,3m. Számítsd ki az oldalait és területét!
B, Mekkora a háromszög 9cm-es oldalához tartozó magassága, ha a 7cm-es oldalához tartozó magasság 5,5cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A,
Jelölje a téglalap két oldalát `a` és `b`. Ekkor mondjuk `b=\frac{7}{4}\cdot a` a feladat szövege szerint. Tudjuk, hogy a téglalap kerülete `k=2a+2b`, és ennek az értéke 25,3 m. Behelyettesítve:
`25\text{,}3=2a+2(\frac{7}{4}\cdot a)=2a+\frac{7}{2}\cdot a=\frac{11}{2}\cdot a`
`50\text{,}6=11a`
`4\text{,}6` cm`=a`,
ami alapján `b=\frac{7}{4}\cdot a=\frac{7}{4}\cdot 4\text{,}6=8\text{,}05` cm.
Ezek után a terület `t=ab=4\text{,}6\cdot 8\text{,}05=37\text{,}03` cm2.

B,
A háromszög területét fogjuk használni a számításhoz, mivel `t=\frac{a\cdot m_a}{2}=\frac{b\cdot m_b}{2}=\frac{c\cdot m_c}{2}`. A feladatban ismert két oldal, legyenek ezek `a=9` cm és `b=7` cm, valamint a `b` oldalhoz tartozó magasság, `m_b=5\text{,}5` cm. A terület bármely oldalból számítva ugyanannyi, tehát
`\frac{a\cdot m_a}{2}=\frac{b\cdot m_b}{2}`, amibe behelyettesítve
`\frac{9\cdot m_a}{2}=\frac{7\cdot 5\text{,}5}{2}` adódik, amit megoldva
`9\cdot m_a=7\cdot 5\text{,}5`
`m_a=\frac{7\cdot 5\text{,}5}{9}=\frac{38\text{,}5}{9}\approx 4\text{,}28` cm-t kapunk megoldásként.
-1