Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektrosztatika-Az elektromos mező/feladat/

Főoldal » Középiskola » Fizika
569
Sziasztok. Valaki segítene a hármas feladatban? Csak az a) részét kell megcsinálni. Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mondjuk bal oldalon van `Q_1=10^(-6)C`, jobb oldalon pedig `Q_2=-10^(-6)C`
Az F pont ezektől 1 méterre van.

Az egyik töltés térerőssége:
`E=k·Q_x/r^2`
A `k` konstans értéke benne van a könyvedben, nézd meg. `r` az F pont távolsága a töltéstől, vagyis 1 m.

Ezzel ki tudod számolni az egyik meg a másik töltés által "okozott" térerősség nagyságát, de kell az irány is. Ha a `Q_1` töltést nézzük, ami bal oldalt van és pozitív, az olyan erővonalakat generál, amik elfelé mutatnak a töltéstől. Vagyis az F pontnál azok jobbra mutatnak, el a bal oldali töltéstől.
A másik töltés jobb oldalt van és negatív, az olyan erővonalakat generál, amik a töltés felé mutatnak. Vagyis az F pontból jobbra, a jobb oldali töltés felé.

Tehát az F pontban mindkét töltés által generált térerősség jobbra mutat, ezért össze kell adni őket. Mivel mindkét töltés azonos nagyságú (csak ellentétes előjelű), és mivel azonos távolságra vannak az F ponttól, ezért azonos nagyságúak, tehát csak meg kell duplázni az egyik által generált térerősséget.

Csinálj rajzot, abba rajzold be a két töltés által generált erővonalakat az F pontban. Mindkettő jobbra mutasson és azonos hosszú legyen.
1