Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fajlagos ellenállás

Főoldal » Középiskola » Fizika
554
Segítségeteket szeretném kérni.A mai napon volt egy vizsgám, és nem vagyok benne biztos hogy jól számoltan a fajlagos ellanállást, a hossz miatt.
A feladat:
Egy csatlakozó réz vezetéknek a keresztmetszete 25mm², hossza 35m és 60A áram folyik rajta.
A réz fajlagos ellanállása: 0,0175 Ωmm²/m
A: Határozza meg a vezeték feszültségesését.
B: Határozza meg a vezeték áramsűrűségét
C: Határozza meg a vezetéken keletkező teljesítmény veszteséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Elektrónika, villamosság, ellenállás, ohm, fajlagos, ohmtörvény
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A fajlagos ellenállás meg van adva, azt nem kell kiszámolni.
Ha az ellenállását akartad írni (fajlagos nélkül), akkor az ennyi:
`R=ρ·ℓ/A`
Ezt a képletet csupán a fajlagos ellenállás mértékegysége alapján is ki lehet találni, ha elfelejtenéd: `Ω(mm^2)/m`, ezt meg kell szorozni méterrel (hosszal) és el kell osztani négyzetmilliméterrel (keresztmetszettel, hogy ohm legyen.
`R=0.0175\ Ω(mm^2)/m·(35\ m)/(25\ mm^2)=0.0245\ Ω`

a) `U=I·R=...\ V`
b) `J=I/A=...\ A/(mm^2)`
c) `P=I^2·R=...\ W`
0