Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika számolás

Főoldal » Középiskola » Fizika
890
Mekkora lehet az a legnagyobb fordulatszám, amellyel az 1 kg tömegű testet 50 cm hosszú zsinegen vízszintes, síkos felületű asztalon forgatunk, ha a zsineg 20 N nagyságú feszítőerőt bír ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Erő , fordulatszám
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
m=1 kg
F(max)=20N
r=0.5m
------

A test tehetetlenségéből adódó centrifugális erőnek nagysága=(m*v^2)/r
ebből v-t kifejezve: v=SQR((F*r)/m) azaz v=SQR 10 , ahol SQR gyökvonást jelent
v=3.162277 m/s amiből a keresett fordulatszám felső határa már könnyen számítható:
n=k/v = 2*r*(pi)/v = 3.141593/3.162277 = 0.99346 1/s

A keresett érték tehát n(max)=0.99346
0