Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Moszatok

1994
A moszatok 3 törzsének jellemzése?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

2
Zöldmoszatok törzse
Zöldmoszatok mikroszkóp alatt A zöldmoszatok törzsébe tartozik a legtöbb moszatfaj. Főleg az édesvizekben élnek, de megtalálhatók a tengerek part közeli területein is. Fényigényesek, ezért a felszíni vízrétegekben a leggyakoribbak. Sejtjeiket cellulóz tartalmú sejtfal határolja. Színanyagaik összetétele, sejtfaluk felépítése a magasabb rendű, szárazföldi növényekéhez hasonló. A törzsfejlődésben kiemelkedő fontosságúak, mivel ősi típusaikból alakultak ki a szárazföldi növények, azaz a mohák és a harasztok első képviselői. Ez a földtörténeti óidőben, mintegy 400 millió évvel ezelőtt (devon időszak) történhetett.

Barnamoszatok törzse
A barnamoszatok törzsének képviselői a legfejlettebb testfelépítésű moszatfajok. Lemezes vagy teleptestes szerveződésűek. Testük gyakran szár- és levélszerű részekre tagolódik. Telepeiket többnyire gáztartalmú úszóhólyagok tartják a felszín közelében. Közepes fényigényűek. Egyes fajok egyedei több száz méter hosszúak is lehetnek, ezek a Föld legnagyobb növényei. Főként a hidegebb tengerekben elterjedtek, gyakoriak a nyílt vizeken is.

Vörösmoszatok törzse
A vörösmoszatok törzsébe többnyire fejlett teleptestű algák tartoznak. Elsősorban a meleg tengerekben elterjedtek, és csak kevés édesvízi fajuk van. Színtesteikben a klorofill mellett vörös színanyagok is vannak, amelyek megkötik a nagyobb vízmélységbe lehatoló (kisebb hullámhosszúságú, zöld színű) fénysugarakat is. Ez lehetővé teszi, hogy akár 150-200 méteres vízmélységben, a mélyebb tengerekben is megéljenek. A vörösmoszatok színanyagaiból ételfestékeket és kozmetikai színezékeket állítanak elő.

(http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-10-evfolyam/tevekenysegek-a-novekenyek-hormonalis-szabalyozasanak-temakoreben/a-moszatok-torzsei)
1

Zöldmoszatok törzse: A nevükből is látjuk, hogy a zöldmoszatok zöld színűek, mert a sejtjeiben zöld színanyag van, amit klorofillnek nevezünk.
A zöldmoszatok nagyon fontos szerepet játszottak a növényvilág fejlődésében: az őseikből alakultak ki a fejlettebb szárazföldi növények, mint például a harasztok, a mohák és a virágos növények, amelyek szintén klorofillt tartalmaznak.
A zöldmoszatok törzsében mindenféle szerveződési szint megtalálható, mint például teleptestű és az egysejtű.
A hazai vizeinkben nagyon gyakran előfordul a békanyálmoszat, amelynek elágazó, sejtfonalas teste van.


Barnamoszatok törzse: A barnamoszatok leginkább a hideg tengerekben élnek, és leginkább teleptestűek tartoznak ebbe a törzsbe, nincsen egysejtű típusuk. A barnamoszatok arról kapták a nevüket, hogy a klorofill mellett nagy mennyiségű barna színanyagot tartalmaznak. A barnamoszatok törzsébe tartoznak a földön élő leghosszabb növények, amelyek akár a 300-400 méteres hosszúságot is elérhetik.
Vannak olyan barnamoszatok, amelyek takarmányozásra is felhasználhatók, sőt, ha megfelelően ízesítjük, akkor mi is elfogyaszthatjuk.


Vörösmoszatok törzse: A vörösmoszatok a meleg tengerek mélyebb részein élnek, akár 200 méter mélyre is lehatolnak, és ott az aljzathoz rögzülnek. Színtesteik zöld és vörös színanyagot tartalmaznak. A vörösmoszatok között csak teleptestűek fordulnak elő.
0