Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
848
Tiszta víz elektromos bontása során 73,5 köbcentiméter standard állapotú gázelegy képződik. (H2 és O2). Milyen anyagmennyiségű és tömegű víz teljes elbontásából képződött ez a gázelegy? A képződött gázok anyagmennyiség- és tömegarányát is meg kell adni!!
Legyetek szívesek a legrészletesebben leírni a megoldást, ha lehet, kérlek!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Négy kérdés is van, azonosítsd be őket:
1) Hány mol vizet bontottunk el
2) Hány gramm vizet bontottunk el
3) Mennyi a képződött gázok moljainak az aránya
4) Mennyi a képződött gázok tömegeinek az aránya

Ez a bontás reakciója:
`2H_2O → 2H_2+O_2`
Vagyis 2 mol vízből lesz 2+1=3 mol gáz.
A képződött gázok anyagmennyiség-aránya 2:1 (kétszer annyi hidrogén, mint oxigén). Ez a 3. kérdésre a válasz.
Tömegarányuk: keletkezik 2·2 g/mol `H_2` és 1·32 g/mol `O_2`, ami 4:32 = 1:8 (nyolcszor annyi oxigén, mint hidrogén) Ez a 4. kérdésre a válasz.

1 mol standardállapotú gáz térfogata 24,5 dm³, (mindegy, milyen gázé, mindegyiké), ezt biztos, hogy tanultátok.
Most kevesebb gáz keletkezik, csak 73,5 cm³, vagyis 0,0735 dm³. Úgyhogy ez ennyi mol:
`n="0,0735"/"24,5"=...\ mol`, számold ki
Ez a hidrogén meg oxigén tömegmennyisége együtt.
Mennyi vízből keletkezik ennyi gáz? Az elején írtam, hogy 2 mol vízből lesz 3 mol gáz, tehát `n`-nek a 2/3 része az elbontott víz anyagmennyisége. Számold ki, ez az 1. kérdésre a válasz.
1 mol víz tömege 1+1+16 = 18 gramm. Ezért ha a víz anyagmennyiségét beszorzod 18-cal, megkapod grammban a víz tömegét. Ez a 2. válasz.
1