Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Soroj fel harom-harom par:

Főoldal » Általános iskola » Matematika
604
metszo egyenest:
parhuzamos egyenest:
kitero egyenest:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolni kell, vagy egyenletekkel megadni?

Ha rajzolni kell, akkor az elsőhöz kijelölsz 1 pontot, és azon keresztül húzol 3 egyenest.
A másodikhoz húzol egy egyenest, kijelölsz rajta 3 pontot, és ezekre a pontokban merőlegest szerkesztesz az egyenesre. Ha elveszed az eredeti egyenest, akkor 3 párhuzamos egyenest kapsz, ezek páronként párhuzamosak lesznek (3 pár).
A harmadikhoz felveszel egy pontot, húzol rá 3 különböző egyenest, ezekre állítasz a térben egy merőlegest, majd ezen az egyenesen kettő elcsúsztatsz. Ha a merőlegest elveszed, akkor ami marad, azok páronként kitérőek lesznek.

Ha egyenlettel kell megadni, akkor például:
Metsző egyenesek: x=0, y=0, y+x=0, ezek mind a (0;0) pontban metszik egymást.
Párhuzamos egyenesek: y=0, y=1, y=-1, ezek mind párhuzamosak.
Kitérő egyenesek: x=y=z, x+1=y=z, x=y=z+1, ezek mind kitérő egyenesek lesznek.
0