Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ellenállás SOS holnap dolgozat

Főoldal » Középiskola » Fizika
745
1.
Egy 180 ohmos és egy 540 ohmos ellenállást párhuzamosan kapcsoltunk, majd ezzel a rendszerrel sorba kötöttünk egy 165 ohmos ellenállást.
mekkora lesz az áramerősség az egyes ellenállásokban, ha a rendszert egy 15V os áramforrásra kapcsoljuk.

2.
egy 32 ohmos és egy 40 ohmos ellenállást sorosan kapcsoltunk, majd ezzel a rendszerrel párhuzamosan kötöttünk egy 24 ohmos ellenállást.
mekkora lesz az egyes ellenállásokon a feszültség ha a rendszert egy 18 V os áramforrásra kapcsoljuk.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1)
Csinálj rajzot.
Mondjuk `R_1=165\ Ω, R_2=180\ Ω, R_3=540\ Ω`

A két párhuzamosan kapcsolt eredő ellenállása:
`1/R_23=1/R_2+1/R_3=1/180+1/540=3/540+1/540`
`R_23=540/4=135\ Ω`

Ezzel van sorban 165 Ω. A teljes eredő ellenállás:
`R_e=R_1+R_23=165\ Ω+135\ Ω=300\ Ω`

A teljes áramerősség:
`I=U/R_e=(15\ V)/(300\ Ω)=0.05\ A`
Ez folyik az `R_1` ellenálláson (mert nem tud másfelé menni az áram)
`I_1=I`

Aztán kétfelé ágazik. Hogy azokat kiszámoljuk, kell tudni, mennyi azokon a feszültség. Több módon is ki lehet számolni, a legjobb talán megtanulni a feszültségosztó képletét:
Két sorba kötött ellenállásunk van, `R_1` és az `R_23` eredő. Ezeken együtt van `U=15\ V`. Az egyes ellenállásokra ennyi feszültség osztódik: (arányos az ellenállás értékével)
`U_1=U·R_1/(R_1+R_23)`
`U_23=U·R_23/(R_1+R_23)`
(Ha több ellenállás lenne sorbakötve, azokon is így számolható ki a fezültségosztás: a számláló maga az ellenállás, a nevező az összes sorba kötött ellenállás eredője.)

Most csak `U_23` az érdekes:
`U_23=15\ V·(135\ Ω)/(300\ Ω)=...\ V` számold ki.
Az áramerősségek pedig:
Párhuzamos kapcsolásnál mindkettőn ugyanakkora a feszültség, az áramerősség meg Ohm törvénnyel számolható:
`I_2=U_23/R_2`
`I_3=U_23/R_3`
Számold ki őket.
0

2)
`R_1=32\ Ω`
`R_2=40\ Ω`
`R_3=24\ Ω`

Most eredő ellenállást nem is kell kiszámolni, de gyakorlásképpen:
A sorba kötöttek eredője:
`R_12=R_1+R_2=72\ Ω`
Ennek és a párhuzamosan kötöttnek az eredője:
`1/R_e=1/R_12+1/R_3=1/72+1/24=1/72+3/72`
`R_e=72/4=18\ Ω`

Szóval erre nem lesz szükség, csak a feszültségek a kérdés.
Párhuzamos kapcsolásnál mindenhol ugyanaz a feszültség:
`U=18\ V`
`U_12=U` ez van az `R_1` és `R_2`-n együtt.
`U_3=U`

Szét kell bontani az `U_12` feszültséget a sorba kapcsoltakon: Az előző feladatnál magyaráztam a feszültségosztót:
`U_1=U_12·R_1/R_12=...\ V`
`U_2=U_12·R_2/R_12=...\ V`
0