Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trianoni békediktatum

523
Írj rövid fogalmazast a Trianoni bekediktatumrol!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
A háború óta a magyar kormányok sűrűn váltották egymást. Párizsban rendszeresek voltak a békekonferenciák, de a magyar kormányokat eddig nem ismerték el, így a konferenciákon sem vehetett részt hazánk.
1920-ban végül hazánkat is meghívták, a magyar küldöttség azonban nem tárgyalhatott, a békefeltételeket szó nélkül el kellett fogadnia. A Párizs melletti Nagy-Trianon kastélyban hazánk képviselői 1920. június 4-én aláírták a békeszerződést, ami valójában békediktátum volt. A békediktátum ugyanis egy olyan békeszerződés, amelynek a győztes hatalom által megszabott előírásait a legyőzött országnak feltételek nélkül el kell fogadnia. A szerződés a független Magyarország nemzetközi elismerését jelentette, de tartalma rettenetes volt. Az ország területe kétharmadával csökkent, a magyarok egyharmada a határon túlra került ráadásul a nyersanyagforrások nagy részét is elveszítettük. A béke hazánkat katonailag is meggyengítette. Megtiltotta a hadkötelezettséget, maximálta a hadsereg létszámát és megtiltotta, hogy a hadsereget modern fegyverekkel szereljék fel.
Trianon igazságtalanságában minden magyar politikai erő egyetértett. Legfőbb politikai céljuk a békeszerződés felülvizsgálata, azaz revíziója lett.
0