Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Beszterce ostroma tartalom

11560
Valaki letudná írni röviden Mikszáth Kálmán :Beszterce ostroma című regényének tartalmát? Vagy linkeljetek olyan oldalt ahol találok ilyet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Magyar nyelv

Válaszok

2
Itt találtam egy egész jó összegzést:

https://k-o-r.gportal.hu/gindex.php?pg=22508328
2

Ez rövidebb :
1. fejezet: Helyszín: Nedec vára, Ebben a fejezetben Pongrácz Istvánt, Estellát, a Behenczy bárókat, valamint a Nedec vártában és környékén lakó embereket ismerjük meg. A főhős különcségét már itt észrevehetjük. ( Pongrácz István egy napjának leírása.) Ezután következett a cselekmény kibontakozása: Az „Estella konfliktus”. Behemnczy Károly beleszeret Estellába és együtt szöknek Besztercebányára. Pongrácz a kiadatásukat kéri, de mivel elzavarják, elhatározza, ogy haddal indul Beszterce ellen.
2. Fejezet: Helyszín Zsolna városa, Apollónia története. György halála után Apollónia gyámságáért a 2 testvére (Péter és Gáspár) verseng. A két nagybácsi egymásra licitálva ajándékokkal halmozza el Apolkát. Eszetlen pazarlással próbálták egymást felülmúlni. Végül Apolka gyámságát Klivényi József kapja meg. A lány miután Klivényi József feleségül kéri, elmenekül és másnap ájultan találnak rá.
3. Fejezet: Itt fonódnak össze a cselekmény szálak. Beszterce város hódoló küldöttsége Esztelláért cserébe haditúszként adja Apolkát a grófnak. Apolka nagy hatással volt a grófra, szelídebbé, a lány neveltetésével sokat törődött. Ugyanakkor örökös rettegésében élt, hogy elveszik tőle.
4. Fejezet: Végkifejlett. Pongrácz István egészségi állapotát az örökös rettegés megrendítette. Beteges látomásai támadtak, és miután Tarnóczy Emil visszavásárolta Estellát Behenczy Károlytól, így, így a hadi regula értelmében Pongrácznak le kellett mondania túszáról. Élete értelmévé vált. Egy hatalmas koporsót készíttetett, hogy Waterlo nevű lovával együtt temessék el, és megmérgezte magát. Halálával túlkapásai ellenére is az igazi emberi nagyság utolsó képviselője távozik. A regény Tarnóczy és Apolka házasságkötéséről szóló rövid beszámolóval végződik.
1