Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légy jó mindhalálig-Házidolgozat!

2401
Sziasztok! A félévi átlagom 4.5 és egy fogalmazást kéne írnom, hogy a tanárom megadja a jobb jegyet. A fogalmazásnak a 11. fejezetben lévő tárgyalásról kell szólnia. Ezt is olyan módon, hogy középpontban Misi álljon. Ezalatt arra gondolok, hogy amikor történik valami akkor mindenhez Misi érzelmeit hozzáfűzni, és hogy ezalatt az egész tárgyaláson keresztül hogyan érzi magát. A tárgyalás során amihez nincs köze Misinek azt elég lenne csak megemlíteni. A könyvet olvastam csak nem vagyok túl jó fogalmazásból. NAGYON szépen megköszönném, ha valaki tudna segíteni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házidolgozat, LégyJóMindhalálig, dolgozat
0
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
Második óraközben a pedellus jött be az ajtón, s azt kiáltotta:
- Nyilas Mihály!
Misi éppen a számtanpéldát csinálta, amit még sohasem hagyott óra előttre, csak most, s rettenetesen sietett vele, hogy addig készen legyen, míg a tanár úr bejön. Ijedten állott fel, s az egész nyüzsgő, lármázó osztályban mély csönd lett.
- Jöjjön az igazgatói irodába - mondta István, a tüdővészes pedellus, akinek egész uras formája volt, sokan tanárnak is nézték, de megtörten, s halkan járt, az arca rozsdavörös volt a tüdőkórtól, s a fiúk azt beszélték, hogy már régen meghalt volna, de fiatal feleséget vett s az fog előbb meghalni, de ha annak a halála után megint fiatal lányt vesz el, akkor ez megint éltetni fogja a saját haláláig. E miatt a hír miatt, amit különben nem hitt el, mert ő már odahaza hozzászokott, hogy a parasztok babonái csak ostoba fecsegések, mégis titokzatos alak volt Misi előtt ez az ember, s nagyon félt tőle. Most megdermedt a rémülettől, ahogy füzetet, tollat, tintát ott hagyva, sietve és sápadtan, s reszkető lábakkal ment a szolga után. Az osztályban tízszeresen felzúgott a zsivaj, s ő érezte, hogy most róla beszélnek.
Ahogy bement az igazgatói előszobába, ahol már egyszer egy kínos negyedórát töltött, újabb rémület csapott rá, mintha a halál kapuján lépett volna be.
A szolga mindjárt ment az igazgató úrhoz, s őt vitte magával, várni se kellett, s ez most még ijesztőbb volt.
Az igazgató úr deres, szürke szakállal ott ült az íróasztal felett, s valamit nézett. István alázatosan jelentette, hogy: «Nagytiszteletű igazgató úr, alássan kérem, Nyilas Mihály itt van.» Misi az igazgatót nézte, aki nem hagyta abba az olvasást, s nagy kerek pápaszem volt az orrán. Kis időre aztán, a csöndben annyira megcsillapodott, hogy körülpillantott s látta, hogy két ember van a szobában. Az egyik magas, sovány, szőke ember, úr, a másik pedig rendőr. Még eddig rendőrt sose látott közelről, csak a pályaudvaron és a városház előtt, de sose nézte meg, mert félt tőlük, hanem most ez a két ember erősen nézte őt, olyan kemény és szúrós szemmel, hogy ő iszonyodva kapta el a pillantását, s majd meghalt: Jézus isten, ezek őérte jöttek.
Most már az igazgatóra, mint megváltóra kezdett nézni, annak az arcától pedig nagyon félt, de most jólesett látni a szakállas, borzas arcot, oldalfelől viszont érezte, ahogy a testét, mint éles tűk járják keresztül a rendőrök nézései.
- Mija! - mordult fel egyszerre az igazgató. - Micsoda reskontót sikkasztottál te el!?...
Misi reszketni kezdett, kinyitotta a száját, s nem tudott szólani.
Az igazgató hátramozdította a székét, s elordította magát:
- Na hajjuk! Kivele! Ipse!... - Aztán keményen kirugott ököllel mutatott a szobában lévő rendőrökre. - Idejöttek ezek a tisztelt rendőrök. Vallatni! Nyomozni! Betörtek a kollégiumba, pandúrmódra! Mert nem szent ma már a törvénynek még a kollégium sem! Keresztül törik a falakat is!... Fegyverrel rontanak rám... Még keresztül is lőnének, ha ellentállanék...
A civil úr igen békítve s alázatosan mondta:
- Alázattal bocsánatot kérek nagytiszteletű igazgató úr, a tekintetes főkapitány úr alázattal bocsánatot kér a nagytiszteletű igazgató úrtól, hogy ne méltóztassék a mi megjelenésünket szigorúan venni...
- Hát hogy vegyem?! Kitüntetésnek?! Ez a kollégium megbecsülése?! - ordított az igazgató. - Tolvajok laknak itt? rablógyilkosok? hogy fegyverrel kell rátörni a Musák csarnokára, hogy az egész ifjúság lelkinyugalma fel legyen háborítva?! He?
- Alázattal kérem, a legújabb miniszteri rendelet, a belügyminiszter...
- Fütyülök a belügyminiszterre és fütyülök a külügyminiszterre és ha tudni akarják az urak, fütyülök Deák Ferencre és az egész kiegyezésükre!... Én itt: a kollégium autonómiája vagyok: s ahhoz ne nyúljanak!...
- Alázattal kérem tekintetes igazgató úr...
- Tőlem ne kérjen semmit! És engem ne provokáljon és engem ne hozzon ki a flegmámból!: két ekkora Góliátnak kell itt kardosan, csákósan betörni a Kollégium megszentelt termeibe, egy ilyen csöpp kis báránykáért... Nahát: itt van ez az ártatlanság: nézzék meg: akkora, mint egy kesztyű... Hát ezt akarják felfalni?... Ez a gyerek: tudják az urak: ki ez a gyerek?... Ez egy színjeles tanuló, ez a kollégium kitüntetettje, ez egy bentlakó!... egy bentlakódiák!... A becsületességnek, a megbízhatóságnak, a puritán nevelésnek egy díszpéldánya, aki előtt kalapot emelhetnek az urak:... hát most bemutattam az uraknak a vádlottat: ajánlom magam! - és intett, hogy elmehetnek.
De a rendőrök nem akartak mozdulni. A hókaképű meghökkenve kezdte újra.
- Alázattal kérem...
- Megmondtam már!... - Ordított rá az igazgató, felpattanva az asztaltól, kilépett a sarokból, mint egy várból és merészen, s elszántan nyomult elébük: - Megmondtam már, hogy éntőlem ne kérjenek semmit! Se alázattal, se alázat nélkül! Én tőlem élőszóval egy árva igét se kérjenek és ne kérdezzenek!... A Kollégium autonómiájában benne van, hogy: én tőlem a rendőrség csupán egyetlenegy formában kérdezhet valamit: írásban!... Vagy nem tudnak az urak írni?
- Az ügy sürgősségére való tekintettel...
- Semmi sürgősség... Vegye tudomásul, hogy ebben az életben semmi sem sürgős: csak a tisztesség!... De micsoda feleselés ez!... A Bach-huszárok sem mertek hozzányúlni a Kollégium autonómiájához!... Hozzányúltak a nemzet szabadságához, hozzányúltak a vallás szabadságához, hozzányúltak a tanítás szabadságához: de a Kollégium autonómiájához soha!... Tudja maga, ki volt az a Balogh Péter püspök?... Az a Balogh Péter Isten kegyelméből egy kisded lumen volt, de Isten irgalmából egy hatalmas karakter! Tudja maga, mikor a Kistemplomban összegyűltek 66-ban egyházkerületi gyűlésre az egyház vezető férfiai: akkor a város-kommendáns bécsi parancsra ágyúkat szegeztetett a templomnak, s aztán a fegyverrel és katonasággal körülvett templomba csendőrcsákósan belépett, s azt mondta: Megtiltom a gyűlés megtartását, őfelsége a császár nevében. Arra azt feleli Balogh Péter: Én pedig ezennel megnyitom a gyűlést, őfelsége az Isten nevében... És most rekomendálom magamat! Isten álgya!
Egy kézmozdulattal intett s hátatfordított a rendőröknek.
Azok pár pillanatig még ácsorogtak, akkor meggondolták magukat, s rideg köszönéssel elsompolyodtak.
Mikor elmentek, az öreg igazgató leült a székébe, s kiáltott:
- István!
A szolga bejött.
- Híjja be Gyéres tanár urat.
Pár perc múlva bejött a fiatal tanár.
- Parancsoljon igazgató úr.
Az igazgató kis ideig nem nézett rá, bele volt merülve az előtte lévő írásokba. Akkor hirtelen felnézett, borostás hangon dörmögte:
- Mondja csak professzor úr, ismeri ezt a deákot?
Gyéres ránézett Misire.
- Hogyne kérem, tanítványom a második osztályban.
- Micsoda reskontó históriája van ennek?
- Reskontó? - mondta csodálkozva Gyéres és fejét rázta. - Azt nem tudom.
- Nem tudja?! - mondta a vén baka fejét csóválva. - Hát kisfiam mondjál el mindent, mert a tanár úr nem tudja!
Erre Misi egyenesebbre állt, kissé körülnézett, úgy elszórakozott azon, ami az imént itt lefolyt, hogy elfelejtette a saját részességét.
- Igazgató úr, kérem szépen, - mondta, - én egy öreg vak úrnak mindennap felolvasok, egy óráig tíz krajcárért!...
- Igen? No, ez derék! - mondta az igazgató nagyot helyeselve. - Az három forint egy hónapra! Sok pénz! Nagy segítség a te szegény édesapádnak.
- És kérem szépen az öreg Pósalaky úr...
- Pósalaky? - kiáltott az igazgató, - a volt városi tanácsos?
- Igenis.
- Úgy! Nagyon jól van...
- Az öreg Pósalaky úr, kérem szépen, tegnap múlt két hete, vasárnap adott egy forintot, hogy tegyem meg a kislutrin amit álmodott.
- Amit álmodott?!
- Igen.
- Hejnye no... hát az ilyen vén szamár... megtéteti a lutrin amit álmodott?...
- Igen, mert a mosónéja megfejtette a számokat.
- Mosónéja! ördög vigye a vén füleseket! Mosónékkal áll össze vénségére álmot magyarázni!... Nyertél neki legalább egy szakajtó pénzt?
- Nem kérem szépen, - mondta dideregve Misi, aki elnevette magát ott fent az arcán, de lent a szíve körül halálosan reszketett, - én a budapestire tettem meg a számokat és brünnin húzták ki.
- Brünnin, - mordult fel az igazgató, - brünnin... Budapesti, brünni... Nyert, vagy nem nyert?!...
- Nem nyert.
- Nahát!... persze, hogy nem nyert!... Ostoba fráterek... - Evvel felállt, s egy papramorgós leckét tartott a babonáról.
- Pósalaky uram elvesztett egy pengőt és amiatt ez a szamár Kiss Mátyás (mindig tökfilkó volt), ez a mostani főkapitány két csendőrt küld ide nekem, két talpas pandúrt és felforgatná az egész kollégium autonómiáját... Eridj órára, micsoda óra van most?
- Számtan.
- Lódulj, ne lopd az időt...
Misi boldogan hátat fordított, s elfutott, még hallotta, ahogy az öreg úr azt mondta Gyéresnek:
- Egy ilyen vén tökfilkó miatt...
Módosítva: 7 éve
1