Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell kisyámolnom? Köszönöm a segítséget.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
456
Egy összesen 25 feladatból álló dolgozatban könnyű, közepesen nehéz és nehéz feladatok voltak. A jól megoldott könnyű feladat 2 pontot ért, a közepes 3 pontot, a nehéz 5 pontot, A jól megoldott dolgozattal maximálisan 84 pontot lehetett elérni. Peti jól megoldotta az összes könnyű feladatot, a közepesen nehéz feladatok felét és a nehéz feladatok egyharmadát. Hány pontot kapott Peti a dolgozatára?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Volt mondjuk `k` darab könnyű feladat, `n` darab nehéz feladat, és `25-(k+n)` darab közepesen nehéz.
A lehetséges maximum pontszám:
`k·2+(25-k-n)·3+n·5=84`
`2k+75-3k-3n+5n=84`
`75-k+2n=84`
`2n-k=9`
`k=2n-9`

Ennél tovább nem lehet az egyenletet megoldani. Mindenesetre azt tudjuk, hogy `k` páratlan kell legyen, hisz `2n` páros, és párosból páratlan az páratlan.

Fejezzük ki a közepesen nehezeket is csak az `n`-nel:
`25-k-n=25-(2n-9)-n=34-3n`

Peti a közepesek felét oldotta meg, tehát páros darab közepes (`34-n`) van. Ezért `n` is páros kell legyen.

Peti a nehezek harmadát oldotta meg, tehát `n` 3-mal osztható. Páros is, tehát 6-tal is osztható.
Vagyis `n` lehet 6, 12, 18, stb. A közepesből `34-3n` van, ez pozitív kell legyen. Viszont `3·12` már 36, ezért `n=6` lehet csak!

`n=6`
`k=2n-9=3`
a közepesek pedig `34-3n=16`

Peti pontjait számold ki te.
0