Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Molekulaképlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
899
A kén egyik oxidjában az alkotóelemek tömegaránya 2 : 3. Mi a vegyület molekulaképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kénoxidban van valahány kén és valahány oxigén atom.
Ezek moláris tömege ennyi:
`m_S=32 g/"mol"`
`m_O=16 g/"mol"`
Van az anyag egy molekulájában `k` darab kén és `n` darab oxigén. Ha az anyagból veszünk `k+n` mol-t, akkor ezek tömege ennyi:
`k·m_S=32k` gramm
`n·m_O=16n` gramm
A tömegarány 2:3. Ha a kénből van kevesebb:
`(32·k)/(16·n)=2/3 quad quad → quad quad (2k)/n=2/3 quad quad → quad quad k=1, n=3, SO_3`, kén-trioxid

Ez a kén-trioxid a megoldás, de elvileg lehet az is, hogy az oxigénből van kevesebb (nem volt megadva, hogy a 2 : 3 milyen irányban az arány) :
`(16·n)/(32·k)=2/3 quad quad → quad quad n/(2k)=2/3=4/6 quad quad → quad quad k=3, n=4, S_3O_4`
Van ilyen, de csak ionként: ez a tritionát-ion. Én se ismertem, de a google-ben rá lehetett keresni. Tuti, hogy nem ezt gondolta a feladat, hanem az előzőt.
1