Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Redoxireakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
719
Állapítsd meg az alábbi egyenletekben az oxidációs számokat, az oxidációsszám-változásokat, az oxidáció és a redukció folyamatát, nevezd meg az oxidálószert!
2 H₂S + SO₂ = 3 S + 2 H₂O
2 NO₂ + 2 NaOH = NaNO₂ + NaNO₃ + H₂O
3 Zn + 8 HNO₃ = 3 Zn(NO₃)₂ + 2 NO + 4 H₂O
az oxidációs számok még meg-meg vannak, de utána megakadok. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az oxidációs számokat úgy képezzük, hogy a kötő elektronpárt gondolatban a nagyobb elektronegativitású atomhoz rendeljük.

oxidációs számok:

2 H₂S + SO₂ = 3 S + 2 H₂O
H₂S:
H: +1
S: -2

SO₂:
S: +4
O: -2

S: 0

H₂O:
H: +1
O: -2

Minek változik az oxidációs száma?
A kénnek, -2-ről 0-ra nő és +4-ről 0-ra csökken.

az oxidáció és a redukció folyamata:
oxidáció (ahol az oxidációs szám nőtt):
2 S2- → 2 S⁰ + 4 e-

redukció (ahol az oxidációs szám csökkent):
S(IV) + 4 e- → S⁰
Összesen 3 mol kén keletkezett, tehát helyesek az egyenlet együtthatói.
Az SO₂ (kén-dioxid) az oxidálószer (elektront vont el a kén-hidrogéntől).


2 NO₂ + 2 NaOH = NaNO₂ + NaNO₃ + H₂O
A nátriumnak (+1), hidrogénnek (+1) és oxigénnek (-2) nem változik az oxidációs száma.
NO₂:
N: +4
O: -2

NaNO₂:
Na: +1
N: +3
O: -2

NaNO₃:
Na: +1
N: +5
O: -2

Minek változik az oxidációs száma?
A nitrogénnek, +4-ről +5-re nő (NO₂ →NO₃-) és +4-ről +3-ra csökken (NO₂ → NO₂-) (diszproporció).

az oxidáció és a redukció folyamata:
oxidáció (ahol az oxidációs szám nőtt):
N(IV) → N(V) + e-

redukció (ahol az oxidációs szám csökkent):
N(IV) + e- → N(III)

Az egyik NO₂ az oxidálószer (elektront vont el a másik NO₂-től).


3 Zn + 8 HNO₃ = 3 Zn(NO₃)₂ + 2 NO + 4 H₂O
A H és O oxidációs száma nem változik.

HNO₃:
N: +5

Zn(NO₃)₂:
Zn: +2
N: +5 (nem változik, mert salétromsavból nitrát lesz)

NO:
N: +2
O: -2


Minek változik az oxidációs száma?
A cinknek, 0-ról +2-re nő
és a nitrogénnek +5-ről +2-re csökken.

az oxidáció és a redukció folyamata:
oxidáció (ahol az oxidációs szám nőtt):
3 Zn⁰ → 3 Zn2+ + 6 e-

redukció (ahol az oxidációs szám csökkent):
2 N(V) + 6 e- → 2 N(II) (így keletkezik első körben 2 mol NO, a többi salétromsav a nitrát képzésre fordítódik).

A salétromsav az oxidálószer (elektront vont el a cinktől).
Módosítva: 6 éve
2