Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1953
Egy 10 cm átmérőjű kör alakú lemezből a lehető legnagyobb négyzetet vágjuk ki. Hány százaléka a kör területének a négyzet területe?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Terület, szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A kör sugara 5 cm, így területe 5²*π=25π cm². Ha kivágjuk ebből a legnagyobb négyzetet, akkor annak átlói 10 cm hosszúak lesznek. Mivel a négyzet speciális deltoid, ezért annak területképletével is számolható a terület: 10*10/2=50 cm².

A négyzet és a kör területének aránya: 50/(25π)=2/π, ez százalékban kifejezve, amennyiben π=3,14 kerekítéssel számolunk: (2/π)*100=~63,6943%. Én jobb szeretek a 3,1416-os kerekítéssel számolni, ekkor a százalék 63,6618%, az előbbi felülről, az utóbbi alulról becsüli a tényleges százalékértéket, tehát valahol a kettő között található.
1