Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
887
Egymásra tettünk három kockát, amelyek két-két lapja illeszkedi egymásra és élei 5 cm hosszúak. Hány százaléka az így kapott oszlop felszíne egy kocka felszínének?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, felszín, kocka
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A kocka 6 darab 5 cm élhosszú négyzetből áll, ezért felszíne Akocka=6*(5*5)=150 cm². Az oszlop 14 ilyen kis négyzetből rakható ki, így annak a felszíne Aoszlop=14*(5*5)=350 cm². Most az a kérdés, hogy a 350-nek hány százaléka a 150: (150/350)*100=~42,857%.

Konkrét oldalél nélkül is kijön ez a számítás; ha a kocka élhossza x, akkor felszíne 6*x², az oszlop felszíne 14*x², ezek aránya (6x²)/(14x²), egyszerűsítés után 6/14=3/7 marad, ez százalékban kifejezve (3/7)*100=~42,857%, de a hányados alak sokkal szemléletesebb.
1