Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia: 10.osztály, számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
455
Sziasztok! Ebben a 2 számítási feladatban lenne egy kis segítségre szükségem.
(A feladatokat csatolom)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.5.

`CO + 2 H₂ → CH₃OH`

`M(CH₃OH)=32 (kg)/(kmol)`

`24.5 dm³` CO-ból és `49 dm³` H₂-ből `32 kg` metanol keletkezik.

`24.5/32 dm³` CO-ból és `49/32 dm³` H₂-ből `1 kg` metanol keletkezik.

`250*(24.5/32)=191.406dm³` CO-ból és `250*(49/32)=382.812 dm³` H₂-ből `250 kg` metanol keletkezik 100%-os átalakulás esetén.

Mivel csak a 95% alakul át, ezért a gáztérfogatok:

`250*(24.5/32)*(100/95)= 201.48dm³` CO-ból és `250*(49/32)*(100/95)= 402.96dm³` H₂-ből `250 kg` metanol keletkezik.

Tehát összesen `201.48+402.96=604.44 dm³` szénmonoxid és hidrogéngáz szükséges `250 kg` metanol előállításához.

1.6.
`100 cm³" "70 tömeg%-os` oldat tömege a sűrűséggel: `100 cm³ * 0.868 g/(cm³) = 86.8g`

Az ebben levő alkohol mennyiség:
`86.8g*0.7=60.76g`

Ebből a víz mennyisége:
`86.8g-60.76g=26.04g`

A tisztaszeszben a 60,76g mennyiség a 96%.

A 96%-os tisztaszesz tömege: `(60.76 g)/0.96=63.29g`

Ennek a térfogata:
`V=m/rho=(63.29g)/(0.802g/(cm³))=78.9 cm³`

Ennek a víz tartalma 4 tömeg%: `63.29g*0.04=2.5316g`

A szükséges víz térfogata (ha a sűrűségét 1-nek vesszük): `26.04g - 2.5316g=23.51g=23.5 cm³`

Tehát 78,9 cm³ 96 tömeg%-os tiszta szeszt kell 23.5 cm³ desztillált vízzel hígítani ahhoz, hogy 100 cm³ 70 tömeg%-os alkohol oldatot kapjunk.

(Nem tévedés, 78,9+23,5=102,4 cm³. A hígítás során térfogat kontrakció történik,tehát a valóságban 100 cm³ lesz a térfogat.)

Módosítva: 6 éve
2