Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valoszinuseg

Főoldal » Középiskola » Matematika
479
Van öt dobókockánk, amelyből 3 szabályos, kettő pedig cinkelt, a 6-os dobás esélye 1⁄2. Véletlenszerűen kihúzunk két kockát az 5-ből. Feltéve, hogy mindkettővel hatost dobtunk, mi az esélye, hogy a két cinkelt kockát húztuk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeket a feltétel nélküli és feltételes valószínűségeket tudjuk:
`P("szabályos") = 3/5`
`P("cinkelt") = 2/5`
`P("6-os dobás" | "szabályos") = 1/6`
`P("6-os dobás" | "cinkelt") = 1/2`

A kérdés:
`P("két cinkelt" | "két 6-os dobás")=?`

Az ettől fordított irányú feltételes valószínűséget tudunk (de csak egy dobással), az ilyen feladatokat tipikusan Bayes tétellel lehet megoldani.

Kellenének a két dobásos valószínűségek: Először kiveszünk egy kockát és dobunk vele, aztán kiveszünk még egy kockát és dobunk azzal is.
`P("két cinkelt") = 2/5·1/4`
`P("két szabályos") = 3/5·2/4`
`P("cinkelt, szabályos") = 2/5·3/4`
`P("szabályos, cinkelt") = 3/5·2/4`
Több nincs. Nézzük a feltételeseket:
`P("két 6-os dobás" | "két cinkelt") = 1/2·1/2`
`P("két 6-os dobás" | "két szabályos") = 1/6·1/6`
`P("két 6-os dobás" | "cinkelt, szabályos") = 1/2·1/6`
`P("két 6-os dobás" | "szabályos, cinkelt") = 1/6·1/2`

Most már csak fel kell írni a Bayes tételt.
Megy magadtól?
Módosítva: 6 éve
0