Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1143
A nitrogén 14N és 15N-izotópok keverékéből áll. Ezek százalékos előfordulása rendre 99,63%, 0,37%. Számítsa ki, hogy 9,8dm3 standardállapotú nitrogéngázba az egyes izotópokból hány darab van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol standardállapotú gáz (bármilyen gáz, nem csak nitrogén) térfogata 24,5 dm³
9.8 dm³ hány mol?
`n=9.8/24.5=0.4\ "mol"`
1 molban van `6·10^23` darab molekula, akkor most ennyi:
`N=0.4·6·10^23=2.4·10^23`
Ennek 99.63%-a 14N-izotóp:
`N_14=0.9963·2.4·10^23=...` számold ki
`N_15=0.0037·2.4·10^23=...` számold ki
1