Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladatok 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
412
1.
Egy homogén mágneses térben egy l=8cm hosszú drótban I=9A áram folyik.
A drótra ható erő 2.10 a -2. hatványon N
B=?

2. Transzformátor primer tekercse 8250, szekunder tekercse 12400 menetes. Hány V feszültséget lehet a 230V - ból csinálni? (Fordítva is köthető)

3. B=? Ha egy 6000 km/s sebességű elektron r=6cm sugarú pályán kering benne?
mc = 9,1*10 a -31. hatványon kg
e- = 1,6 *10 a -19 hatványon C
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
1. Az áramjárta drótra ható erő:
`F=B·I·ℓ` (ha az indukcióvonalak merőlegesek a vezetőre)
`I=9\ A`
`ℓ=8\ cm=...\ m` váltsd át
`F=2·10^(-2)\ N`
Helyettesíts be és fejezd ki a `B` mágneses indukciót. `N/(A·m)` lesz a mértékegység.

2.
Ha a 230 voltot a primer oldalra kötjük, akkor a szekunderen `230·12400/8250\ V` lesz a feszültség.
Ha a 230 voltot a szekunder oldalra kötjük, akkor a primeren `230·8250/12400\ V` lesz a feszültség.
Számold ki őket.

3.
`v=6000\ (km)/s=6000·1000\ m/s=6·10^6\ m/s`
`r=6\ cm=6·10^(-2)\ m`
Az `mc` bizonyára `m_e`, az elektron tömege:
`m_e=9.1·10^(-31)\ kg`
`e^(-) = 1.6·10^(-19)\ C`
`B=?`

A mozgó elektronra a mágneses mezőben erő hat. Ha a mágneses indukcióvonalak merőlegesek a sebességre, akkor ekkora az erő:

`F=q·v·B` ahol most `q=e^(-)` a töltés.

Ez az erő merőleges a sebességre is meg az indukcióvonalak irányára is.
Ha mondjuk az elektron az asztal síkjában mozog, az indukcióvonalak pedig merőlegesek az asztalra (mondjuk fentről lefelé), akkor az erő is az asztal síkjában lesz, de merőlegesen a pillanatnyi sebességre. Ezért az asztal síkjában körpályán kezd el mozogni az elekton, hisz az erő a körmozgás centripetális ereje lesz, mindig merőleges a sebességre.

`r` sugarú pályán `v` sebességű körmozgás centripetális ereje:
`F_"cp"=m·v^2/r`
ez a fenti `F` erő, tehát:
`e^(-)·v·B=m_e·v^2/r`
`e^(-)·B=m_e·v/r`
`B=(m_e·v)/(r·e^(-))`
számold ki.
0