Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
541
egy 1,2 kg tömegű álló gördeszkára vízszintes 5 méter per szekundum sebességgel hajtunk Egy 2,5 kiló tömegű homokzsákot mekkora közös sebességük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Gondolom nem hajtunk, hanem hajítunk.
Szóval a gördeszke kezdetben áll, ráhajítunk egy homozsákot. Rugalmatlan ütközés történik, hisz rajta marad a zsák, együtt indulnak el valamekkora sebességgel.

`m_1=1.2\ kg`
`v_1=0 m/s`
`m_2=2.5\ kg`
`v_2=5 m/s`
Kezdetben a lendület:
a gördeszkáé `I_1=m_1·v_1=0\ kg m/s`
a homokzsáké `I_2=m_2·v_2=12.5\ kg m/s`

Ütközés után:
az együttes tömeg `m=m_1+m_2=6.2\ kg`
a lendület `I=m·v`, nem tudjuk a sebességet.

Tudjuk visoznt, hogy nem változik a lendület:
`I=I_"kezdeti"=I_1+I_2`
`m·v=m_1·v_1+m_2·v_2`
`6.2\ kg·v=0+12.5\ kg m/s`
`v=12.5/6.2 m/s ≈ 2 m/s`
1