Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Felszín

Főoldal » Általános iskola » Matematika
715
Mekkora a felszíne annak a 10 cm magasságú hasábnak, amelynek felülnézete az ábrán látható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2Az egész hasáb területe az alábbiakból tevődik össze

2db deltoid
2db 4x10-es téglalap
2db 6x10-es téglalap

Ezeknek kiszámolod a területét és összeadod

A deltoid területét az e*f/2 képlettel tudod kiszámolni
az "e" átlót pitagorasz-tétellel tudjuk kiszámolni (megvan adva a két befogó, amik 4cm-esek és meg van adva ugye a derékszög)

Tehát
e2=42+42
e2=32
e=4 2 

Az "f" átlót ugyanígy pitagorasz tétellel tudjuk kiszámolni, tudjuk, hogy az "f" átló felezi az "e" átlót, így kapunk egy olyan derékszögú háromszöget, aminek az átfogója 4cm, az egyik befogója 4 2 /2 (ugye az "e"-nek a fele), a másik befogója pedig f/3 (mivel az "e" átló 1/3 és 2/3 arányban metszi az "f" átlót)

Tehát
42=(4 2 /2)2+f/32
16=8+f/3
8=f/3
f=24

Így megvan a két átló, a deltoid területképletébe behelyettesítjük

T=ef/2
T=4 2 *24/2
T=48 2 

És ahogy az elején írtam, kiszámolod még a téglalapok területét

T=6*10=60
T=4*10=40

Ezeket összeadod, ahogy az elején írtam
A=2*48 2 +2*60+2*40
A=335.764502cm2

Remélem követhető voltam :D
0