Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
425
Az 5. feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A gömbök vezető anyagból vannak. Amikor összeérnek, akkor áram indul a kettő között, és a töltések kiegyenlítődnenk. Összesen lesz +10 nC, mert a +5 meg -5 semlegesíti egymást. Ez a 10 nC egyenletesen oszlik el a két gömb között (valójában a felületen, minél messzebb egymástól, mert taszítják egymást).
Amikor eltávolodnak egymástól, akkor az egyiken lesz +5 nC, a másikon is +5 nC.
`Q_1=5\ nC=5·10^(-9)\ C`
`Q_2=5·10^(-9)\ C`
`r=60\ cm=0.6\ m`
A köztük ható erő:
`F=k·(Q_1·Q_2)/r^2`
ugye tudod, mennyi a `k`? Benne van a könyvedben.
Számold ki az erőt.
0