Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mozgások és erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
1580
Álló vízben két csónak egyenletesen halad egymás felé. Sebességük külön-külön 0,6 m/s . Amikor egymás mellé érnek, az egyikről a másikra 60kg tömegű testet tesznek át. Ezután a másik csónak eredeti irányában 0,4 m/s sebességgel halad tovább.
Mekkora ennek a második csónaknak a tömege, ha a víz ellenállása elhanygolható?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a második csónak sebességének iránya a pozitív irány.
`v_1=-0.6 m/s`
`m_1=60\ kg` a zsák tömege
`v_2=+0.6 m/s`
`m_2=?` a második csónak tömege
A végén
`m_3=m_1+m_2` a második csónak plusz az átrakott zsák tömege
`v_3=+0.4 m/s` (pozitív, mert az eredeti irányba megy tovább)

Kezdetben a lendületek ezek:
A zsák lendülete:
`I_1=m_1·v_1=-0.6·60\ kg m/s`
A második csónak lendülete:
`I_2=m_2·v_2=m_2·0.6 m/s`
(az első csónak lendületét nem kell számolni se a zsákkal, se a végén zsák nélkül)

A végén a csónak+zsák lendülete:
`I_3=m_3·v_3=(m_1+m_2)·v_3`

A lendületek kezdetben meg a végén megegyeznek:
`I_1+I_2 = I_3`
(előjelesen kell összeadni)
Fejezd be.
1