Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Az 1956-os forradalom

69
Kellene egy 10 mondatos fogalmazás, ami az 1956-os forradalomról szól, előnyei és a megnyerése. Előre is köszönöm!!!!
Nagyon fontos lenne!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Nagyon fontos!!!
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
1956 egy fontos dátum a magyar történelemben. Ebbe az időbe vezethető vissza az emberek szabadságvágyának kimutatása az akkor szocialista Magyarországban. 1956. október 23-án forradalom tört ki a szovjet megszállás és a sztálinista terror ellen. A Bem téren kezdődött a gyülekezés, de minden helyszínen egyre többen csatlakoztak a tüntetőkhöz. A Bem térről a Kosuuth térre, a Parlament elé vonult a tömeg, ahol kikénszerítették Nagy Imre újra kormányfővé kinevézését. Ezzel egy időben a tömeg másik fele ledöntötte Sztálin szobrát, amely a zsarnokság legfőbb jelképépe volt. Sokan a Magyar Rádió székháza elé vonultak, hogy élő adásban olvashassák fel követeléseiket. Ez a terv kudarba fulladt, és mivel a tömeg csak nem fogypott, így az Rádió ÁVH-s védői kénytelenek voltak tüzet nyitni a tömegre. Itt volt az a pont ahol a tüntetés forradalomba csapott át, nem sokkal később pedig a szovjet tankok bevonulása szabadságharcot eredményezett. Október 28-án fordulat következett be a forradalom terén. Nagy Imre bejelentette a tűzszünetet. Újjászerveződtek az 1947-48-as demokratikus pártok. A MAgayr Dolgozók pártja helyett új kommunista párt, a Magyar Szocialista Munkáspárt alakult. Magyarországon győzött a forradalom.

A forradalom számtalan előnnyel járt a magyarság számára. Nagy Imre bejelentette az egypártrendszer megszűnését, és a négykoalíciós kormány helyreállítását, ugyanakkor kinyilvánította Magyarország függetlenségét és semlegességét.


Tudom sokat írtam, de döntsd el neked melyekre van szükséged és azokat írd bele. Remélem tudtam segíteni!
1