Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sokszögek területe

Főoldal » Általános iskola » Matematika
840
b, Rombusz átlói: e=6cm f=8cm
a=? M=? K=? T=?

C, Deltiod szimetriaátlója: e=7,2cm; másik átlója: f= 3,6 cm; az f átló 1:2 arányban metszi a stimetriaátlót.
a=? b=? K=? T=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
B)

Rombusz terület képlete (mivel deltoid is)
T=e*f/2
T=6*8/2
T=24cm2

Az oldalát pitagorasz-tétellel lehet kiszámolni, mivel az átlók merőlegesek egymásra és felezik is egymást. Kapunk egy olyan derékszögű háromszögek, amelyiknek egyik befogója az "e" átló fele, azaz 3cm, a másik befogója az "f" átló fele, azaz 4cm. Az átfogója pedig a rombusz oldala lesz.

Tehát:
a2=32+42
a2=25
a=5cm

Innen ki tudod számolni a magasságát a másik területképlettel

T=a*m (mivel paralelogramma is)
24=5*m
m=4.8

A kerülete pedig
K=4*a
K=4*5
K=20cm

C)

T=e*f/2
T=7.2*3.6/2
T=12.96 cm2

Az oldalak itt is pitagorasz tétellel tudod kiszámolni.

a oldal:
Átfogó az "a" oldal, egyik befogó e/2, másik befogó f/3
a2=3.62+1.22
a2=14.4
a=3.7947 (kerekítve)

b oldal
Átfogó a "b" oldal, egyik befogó e/2, a másik befogó 2f/3 (ezt nem vezetem le, ugyanúgy kell, mint az előzőt)
b=4.3267 (kerekítve)

Kerület pedig
K=2*a+2*b
K=16.2428 (kerekítve)

Remélem követhető volt :D

1