Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika súrlódás

Főoldal » Középiskola » Fizika
521
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A súrlódási erő: `F_s=µ·m·g`
Ha `t` idő alatt változik a sebessége `v`-ről `0`-ra, akkor a gyorsulása `a=(Δv)/t=(0-v)/t=...` számold ki (negatív lesz, mert ez lassulás).
Ez a gyorsulás (lassulás) a súrlódás miatt van, tehát évényes rá az `F=m·a` képlet:
`F_s=m·v/t`
(a negatív előjelet lehagytam... az `F_s` erő ellentétes irányú, mint a sebesség, abban van az előjel.)
Behelyettesítve:
`µ·m·g=m·v/t`
`µ·g=v/t`
`µ=v/(g·t)`
0