Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Holnapra be kell adnom kérlek segíts.

Főoldal » Középiskola » Fizika
3011
Egy rézből készült téglatest méretei 5^C (bocsi olyan pontot nem tudok irni) fokon 10cm, 20cm és 30cm.
A réz hőtágulási együtthatója, 1,6x10 (a - ötödiken) 1/^C. Mennyire változnak meg az élek, a felszíne és a térfogata, ha 30^C-ra nő a hőmérséklete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nem pont az, hanem karika: 5 °C
`α_"réz"="1,6"·10^(-5)1/(°C)`
Ha 30 fokra nő a hőmérséklet, vagyis `ΔT=25\ °C` fokkal nagyobb lesz, akkor a hosszúságok így nőnek:
`Δℓ=α·ℓ·ΔT`
Ez csak a növekmény! Tehát ezt hozzá kell adni az `ℓ`-hez.
Az oldalak tehát:
`a=10\ cm; Δa=α·a·ΔT="1,6"·10^(-5)1/(°C)·10\ cm·25\ °C=...` szorozd össze, aztán az új hossz `a+Δa` lesz.
`b=20\ cm; Δb=α·b·ΔT=` pont a duplája az előzőnek, aztán az új hossz `b+Δb` lesz.
`c=30\ cm; Δc=α·c·ΔT=` ez meg a háromszorosa az elsőnek.

Ezek voltak az élek. A felszínt csak össze kell szorozni, aztán meg a térfogatot is.
1