Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás (NEVEZETES DISZKRÉT ÉS FOLYTONOS ELOSZLÁSOK)

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
395
Egy könyvben 100 oldalon átlag 80 nyomdahiba található. Mi a valószínűsége, hogy 10 egymást követő oldalon 7 hiba lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, statisztika, Valószínűség, valószínűségszámítás, folytonos, eloszlás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A könyvben nagyon sok betű van, ahhoz képest a hibák száma pici, tehát ez ritka esemény. A hibák egymástól függetlenül jelentkeznek. Ezek a tulajdonságok jellemzően Poisson eloszlást szoktak jelenteni.
10 oldalon átlag 8 hiba van, tehát a 10 oldalon lévő hibák száma, mint valószínűségi változó, olyan Poisson eloszlást követ, aminek várható értéke 8:
`λ=8`
Ezzel már ki lehet számolni a keresett valószínűséget:
`P(ξ=k)=λ^k/(k!)·e^(-λ)`
`P(ξ=7)=...` számold ki.
0