Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vki ezt ki tudná nekem számolni?

Főoldal » Középiskola » Fizika
784
Egy lencse a tőle 10 cm re lévő filmről 18-szoros nagyítású képet állít elő egy ernyőn. Hány dioptriás a lencse?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`K` illetve `T` a kép illetve tárgy mérete
`k` illetve `t` a kép (ernyő) illetve tárgy (film) távolsága.

A nagyítás képlete:
`N=K/T=k/t`
`N=18=k/t=k/10`
`k=180\ cm`

A fókusztávolságról meg ezt a képletet tudjuk:
`1/f=1/t+1/k`
A dioptria pedig a fókusztávolság reciproka:
`D=1/t+1/k`
... számold ki. Figyelj! Méterben kell a távolságokat számolni, akkor jön ki a dioptria jól.
1