Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Párologtatás

Főoldal » Középiskola » Kémia
765
600 g 12 m/m%-os ecetsavoldatban sztöchiometrialag szükséges mennyiségű fémcinket oldunk fel. Megvárjuk, hogy a reakció teljesen végbemenjen. Hány g vizet kell ebből az oldatból elpárologtatni, hogy az oldatban lévő cink-acetát fele kikristályosodjon? 20°C-on 100g víz 31,0 g cink-acetátot ad, és 1 mol vegyület 2 mol vízzel kristályosodik.

Keverési egyenlettel próbáltam megoldani, igazából csak a keverési egyenletet nem bírom rá felírni, azon kívül mindent kiszámoltam jól.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 ecetsav + cink → cink(acetát)₂ + H₂

600*0,12=72 g ecetsav reagál.

1 mol ecetsav tömege: 12+3+12+2*16+1=60 g
1 mol cink-acetát tömege: 65,4+2*58=181,4 g
1 mol cink-acetát.2H₂O tömege: 181,4 +36= 217,4 g

2*60 g ecetsavból 181,4 g cink-acetát keletkezik,
72 g ecetsavból 72*181,4/120= 108,84 g cink-acetát keletkezik.

120 g ecetsavból 2 g hidrogén keletkezik,
72 g ecetsavból 2*72/120= 1,2 g hidrogén keletkezik.

Az oldat tömege: 600-1,2=598,8 g, ebben 108,84 g cink-acetát van oldva (ez 108,84/0,9385=115,97 g kristályvizes).

Ki kellene számolni az oldhatóságot kristályvizes cink acetátban:
181,4 g cink-acetát 217,4 g kristályosnak felel meg (36*100/217,4=16,56% víz),
31,0 g cink-acetát 31,0*217,4/181,4= 37,15 g kristályosnak felel meg (37,15*0,1656=6,15 g víz).

20 fokon 100-6,15=93,85 g víz 37,15 g kristályvizes cink-acetátot old,
100 g víz 100*37,15/93,85= 39,58 g kristályvizes cink-acetátot old.

Bepárlás a telített oldatig:
( 598,8 - 115,97) - x = 100 *115,97 / 39,58

Dupla víz dupla sót old, fele a felét.

50 g víz elpárologtatásakor 39,58/2=19,79 g kristályvizes só válik ki.
57,985*50/19,79= 146,5 g víz elpárologtatásakor 115,97/2= 57,985 g kristályvizes só válik ki.

Tehát ki kell még vonni ezt a víz mennyiséget, és felezni a telített oldathoz szükséges víz mennyiségét:

Ha úgy tetszik, akkor ez egy keverési egyenlet az oldószerre:
( 598,8 - 115,97) - (x + 146,5) = (100 *115,97 / 39,58) / 2

336,33 g vizet kell elpárologtatni?
(itt az x+146,5 lesz a kérdéshez szükséges összes elpárologtatandó víz mennyiség)




2