Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
494
A képen csatolt feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni. A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a)

Gázok relatív sűrűsége:

`d=rho_1/rho_2=M_1/M_2` (azonos állapotban, tehát `p_1=p_2` és `T_1=T_2`)

Az általános gáztörvényből jön ki:

`p*V=n*R*T`

`p*V=m/M*R*T`

`(p*M)/(R*T)=m/V=rho`

A metán-alkén gázelegy átlagos molekulatömege:

`d=rho_1/rho_2=0.65=M/M_(O₂)`

`M=0.65*32=20.8 g/(mol)`

`M=n(%)_(CH₄)*M_(CH₄)+n(%)_(alkén)*M_(alkén)=0.6*16+0.4*M_(alkén)=20.8`

`M_(alkén)=28 g/(mol)`

Egy alkén általános képlete: CnH2n

Ezek alapján az etilén lehet: C₂H₄


b)
metán tökéletes égése:
CH₄ + 2 O₂ → CO₂ + 2 H₂O

etilén tökéletes égése:
C₂H₄ + 3 O₂ → 2 CO₂ + 2 H₂O

Azonos állapotban a gázok mól és térfogat aránya megegyezik.

24,5 dm³ metán 49 dm³ oxigénnel ég el tökéletesen.
(az 1 dm³ 60%-a) 0,6 dm³ metán 0,6*49/24,5= 1,2 dm³ oxigénnel ég el tökéletesen.

A 0,4 dm³ etilén 3*0,4=1,2 dm³ oxigénnel ég el tökéletesen.

Tehát legalább 2,4 dm³ azonos állapotú oxigén gáz szükséges 1 dm³ ilyen szénhidrogén elegy tökéletes elégetéséhez.
Módosítva: 6 éve
1