Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia Oldatok töményítése, hígítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
497
Sziasztok! A képen lévő két feladatnak szeretném a megoldását ha lehetőség van akkor elmagyarázással is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 hl (hektoliter) sör az 100 liter térfogatú.

Ebből 4 térfogat % az alkohol, ami 4 liter (100-nak a 4%-a 4).

A végső alkohol koncentráció 0,5 térfogat%.

térfogat %:

maradék alkohol térfogata*100/sör térfogata = 0,5%

Amennyi alkohol eltávozott, annyival csökkent az oldat térfogata is (ez híg alkoholos oldat, itt nem kell figyelembe venni a térfogat kontrakciót, ami azt jelenti, hogy 50 ml alkohol + 50 ml víz az NEM 100 ml 50%-os alkohol lesz, hanem pár ml-rel KEVESEBB).

x liter alkohol távozott el a desztillációval.

(4-x)*100/(100-x)=0,5 /100

(4-x) / (100-x) = 0,005 / *(100-x)

4-x = 0,005* (100-x)

4-x = 0,5- 0,005*x / +x
4 = 0,5 + 0,995*x
3,5 = 0,995*x
x=3,5/0,995=3,52 liter alkoholt kellett kidesztillálni.

2.
600 g 20%-os oldatot ketté öntünk.
Kapunk 2*300 g oldatot, de ezek is 20 tömeg%-osak.

Ebben 300*0,2=60 g só van.

Az első részletet fele tömegűre pároljuk be, tehát 300/2= 150 g oldatot kapunk.
Kérdés, hogy ez most hány tömeg%-os?

60 g só van benne és az oldat tömege 150 g:

60 g * 100 / 150 = 40 tömeg%-os, tehát az eredeti duplája.
1