Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat - tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
1352
300g ecetsavoldatot 547,3g, 27,19 m/m%-os NaOH-oldat közömbösít. A keletkező oldatból 20°C-on 126,48 g CH₃COONa · 3H₂O összetételű só kristályosodik ki. Hány tömeg%-os volt az ecetsavoldat, és 20°C-on 100,0 g víz hány g vízmentes nátrium-acetátot old?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 mol ecetsavat 1 mol NaOH közömbösít.

Nekünk van 547,3 g Na OH oldatunk, ami 27,19 m/m%-os, tehát 547,3*0,2719=148,81 g NaOH, ami (: 40-nel) 3,72 micsoda? (mol...)

Ez ugyanennyi mol ecetsavval reagál (3,72 móllal), ami 3,72*60 = 223,22 g (ez van a 300 g ecetsav oldatban).

Tehát az ecetsav oldat mennyi tömeg%-os?

oldott anyag tömege*100/oldat tömege = 223,22*100 / 300 = 74,41 m/m%.

Mennyi mol nátrium-acetát keletkezett?
1 mol ecetsavat 1 mol NaOH közömbösít és keletkezik 1 mol nátrium-acetát, tehát 3,72 mol keletkezik és 3,72 mol víz.

1 mol Na-acetát tömege: 23+15+12+32 = 82 g

3,72 mol tömege: 3,72*82 = 305,04 g

Ez lenne oldva 547,3+300=847,3 g oldatban (a tömegmegmaradás miatt összeadjuk az oldatok tömegét).

Ez a kivált kristályvizes sóval kevesebb:
847,3-126,48 = 720,82 g telített oldat marad vissza.

1 mol Na-acetát . 3 H₂O tömege: 82 g + 3*18 = 136 g, amiből 54*100/136=39,71% víz.

126,48 g kivált kristályvizes só, ebből 126,48 * 0,3971 = 50,22 g víz és 126,48-50,22 = 76,26 g só

Maradékok:
305,04 - 76,26 = 228,78 g só oldva
720,82 - 228,78 = 492,04 g víz

Ha 492,04 g víz 228,78 g sót old, akkor
100 g víz x=100*228,78/492,04 = 46,50 g-ot. (ez az oldhatóság 20 fokon).
Módosítva: 5 éve
1