Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat - tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
1031
11,60 g tömegű, részben oxidálódott kalciumot sztöchiometriailag szükséges mennyiségű, 10,0 m/m%-os , 1,05 g/cm³ sűrűségű sósavban oldjuk, majd bepárolva, 54,75 g tömegű CaCl₂ · 6 H₂O-ot kapunk.
Mekkora térfogató sósavban oldottuk fel a mintát?
Hány m/m% kalcium-oxidot tartalmazott a mintánk? A fémkalcium hány %-a oxidálódott?

Magát a térfogatot könnyen kiszámoltam, azonban a továbbiakban problémába ütköztem. A tömeg%, anyagmennyiség% és a kioxidálódott fémkalciumot már nem tudtam kiszámolni. Mellékeltem egy ábrát.

https://i.imgur.com/OfCkHAI.jpg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szerintem nem jó a gondolat menet.

A II. egyenletnek nincs értelme. Ha beszorozzuk a tömegeket a feltételezett x és y mólszámokkal, akkor nem az össz. tömeget kapjuk.

Fordítva kell számolni.

A keletkezett kalcium-kloridból kell kiindulni, és legyen a keverékben x g Ca és 11,60-x g CaO.

1 mol CaCl₂ tömege = 40+2*35,5= 111 g
1 mol CaCl₂ . 6 H₂O tömege: 111 + 6*18 = 219 g (ebből 6*18*100/219 = 49,315% víz).

54,75 g CaCl₂ . 6 H₂O-ból 54,75*0,49315 = 27 g CaCl₂.

Tehát összesen ennyi kalcium-klorid keletkezik.

CaO + 2 HCl = CaCl₂ + H₂O

Ca + 2 HCl = CaCl₂ + H₂

56 g CaO-ból 111 g CaCl₂ keletkezik,
11,60-x g CaO-ból (11,60-x)*111/56 g CaCl₂ keletkezik.

40 g Ca-ból 111 g CaCl₂ keletkezik,
x g Ca-ból x*111/40 g CaCl₂ keletkezik.

És a kettő összege lesz a keletkezett összes vízmentes CaCl₂ tömege:

(11,60-x)*111/56 + x*111/40 = 27

22,9929 - 1,9821*x + 2,775*x = 27

0,7929*x = 4,0071

x=5,054 g a Ca és 11,60-5,054 = 6,546 g a CaO (6,546*100/11,60 = 56,43 m/m%) van a keverékben.


Mennyi Ca oxidálódott?

2 Ca + O₂ = 2 CaO

Ki kell számolni, hogy a keverékben levő 6,546 g CaO mennyi Ca-ból keletkezett:

2*40 g Ca-ból 2*56 g CaO keletkezik,
x=6,546 *80/112 = 4,676 g Ca-ból 6,546 g CaO keletkezik.

4,646*100 / (4,646+5,054) = 47,90 m/m%-a oxidálódott a kalciumnak.

Szükséges sósav mennyiség:

56 g CaO-hoz 2*36,5 g HCl kell,
6,546 g CaO-hoz 6,546*73/56 = 8,533 g HCl kell.

40 g Ca-hoz 73 g HCl kell,
5,054 g Ca-hoz 5,054*73/40= 9,224 g HCl kell.

összesen: 8,533 + 9,224 = 17,757 g HCl kell.

10 m/m%-os oldat esetén ez 177,57 g sósav oldatban van.

Ennek a térfogata: 177,57/1,05=169,11 cm³
1