Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Novella elemzés szempontjai?

824
Wikipédiás meg netről másolt szövegek nem érdekelnek!

Mi alapján kell elemezni a novellát? A cím fajta meg van. Az elbeszélői nézőpont is oké. A bevezetőbe ha nem tudom érettségin besorolni a megfelelő irodalmi korba, vagy esetlegesen rossz a korhoz megfelelő besorolás Pl.: Móric a Romantikába korában született, mégis realista író. Akkor minek kellene egészen pontosan benne lennie a bevezetőben? (Címelemzés ((Metaforikus, paradoxon, megjelölő stb meg van)), novella alapkövetelmények felsorolása, szereplők, rövid időleforgás már szerepel)

Illetve egységesen minden novellára mondható hogy a befejező részében szubjektív véleményt kilehet fejteni? Ha igen, "mennyire szubjektíven" érdemes leírni? Inkább az aranyközép út, vagy kicsit szélsőségesebben is lehet fogalmazni?

(EMELT MAGYAR ÉRETTSÉGI)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
A bevezetésben az általánostól kell haladni a a konkrétig. Kifejteni, hogy milyen nagyobb mondanivalója van a műnek, majd a bevezetés végén rátérni a konkrét műre. Befejezésben a szubjektív vélemény jó, csak nagyon könnyű elrontani (pontosabban a tanárnak nem tetszik és ezért lepontozza). Itt pedig a konkréttól kell haladni az általánosig.
1