Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Novella elemzés szempontjai?

735
Wikipédiás meg netről másolt szövegek nem érdekelnek!

Mi alapján kell elemezni a novellát? A cím fajta meg van. Az elbeszélői nézőpont is oké. A bevezetőbe ha nem tudom érettségin besorolni a megfelelő irodalmi korba, vagy esetlegesen rossz a korhoz megfelelő besorolás Pl.: Móric a Romantikába korában született, mégis realista író. Akkor minek kellene egészen pontosan benne lennie a bevezetőben? (Címelemzés ((Metaforikus, paradoxon, megjelölő stb meg van)), novella alapkövetelmények felsorolása, szereplők, rövid időleforgás már szerepel)

Illetve egységesen minden novellára mondható hogy a befejező részében szubjektív véleményt kilehet fejteni? Ha igen, "mennyire szubjektíven" érdemes leírni? Inkább az aranyközép út, vagy kicsit szélsőségesebben is lehet fogalmazni?

(EMELT MAGYAR ÉRETTSÉGI)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
A bevezetésben az általánostól kell haladni a a konkrétig. Kifejteni, hogy milyen nagyobb mondanivalója van a műnek, majd a bevezetés végén rátérni a konkrét műre. Befejezésben a szubjektív vélemény jó, csak nagyon könnyű elrontani (pontosabban a tanárnak nem tetszik és ezért lepontozza). Itt pedig a konkréttól kell haladni az általánosig.
1