Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugalmatlan ütközés

Főoldal » Középiskola » Fizika
486
Egy m=20 g tömegű test v=10 cm/s sebességgel halad, és rugalmatlanul ütközik az m=10 g tömegű, nyugalomban lévő testtel. Határozd meg:
a). a rendszer ütközés utáni sebességét
b). az ütközés alatt elveszett mozgási energiát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Rugalmatlan ütközéskor a két test összetapad, úgy megy tovább. Mondjuk két kocsi ütközik, ronccsá törnek és összeakadnak. Eközben a deformációk miatt energia vész el. Vagyis energiamegmaradás nem teljesül, csak a lendületmegmaradás.

`m_1=20\ g`
`v_1=10 (cm)/s`
`m_2=10\ g`

a)
Kezdetben a lendület `m_1·v_1=200\ g\ (cm)/s`
A végén is ugyanannyi kell legyen: `(m_1+m_2)·v_2=200\ g\ (cm)/s`
Számold ki `v_2`-t. Ha nem váltod át a mértékegységeket, akkor `(cm)/s`-ban jön ki.

b)
Kezdetben a mozgási energia: `1/2·m_1·v_1^2`, számold ki. Előtte válts át mindent normál mértékegységbe: kg-ba és m/s-ba. Akkor joule lesz az energia.
A végén az energia `1/2·(m_1+m_2)·v_2^2` ezt is számold ki és vond ki az elsőből.
0