Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
410
Egy alkanal ismeretlen tömegű mintáját tízszeres anyagmennyiségű oxigénben elégetjük. A gáztérben 50 V/V/ O2 és 50 V/V% CO2 található. A gáztér tartalmát bárium-hidroxid-oldaton átvezetjük, így 40g csapadék válik ki.

Mekkora tömegű alkanal mintát égettünk el? Mi az aldehid összegképlete? Add meg az ehhez az összegképlethez tartozó királis aldehidek konstitúciós képleteit és szabályos nevét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_xH_(2x+1)CH=O` + (`3/2*x`+1) `O_2` = (x+1) `CO_2` + x+1 `H_2O`

`Ba(OH)_2` + `CO_2` = `BaCO_3` + `H_2O`

1 mol alkanal reagál (`3/2*x`+1) mol oxigénnel

marad 10-(`3/2*x`+1) mol oxigén, keletkezik x+1 mol `CO_2`

10-`3/2*x`+1 = x+1

x = 4

A keresett alkanal a pentanal (`C_4H_9-CH=O` vagy `C_5H_(10)O`)

`C_5H_(10)O` + 7 `O_2` = 5 `CO_2` + 5 `H_2O`

`M_(BaCO_3)` = 197,3 `g/(mol)`

`M_(C_5H_(10)O)` = 86 `g/(mol)`

40 g `BaCO_3` az `40/197.3` = 0,203 mol; ez ugyanennyi mol `CO_2`-dal reagál, ami keletkezik `0.203/5` = 0,04 mol pentanalból, aminek a tömege `0.04*86` = 3,49 g.


A molekula neve elé még be lehet írni, hogy (R) vagy (S), attól függ, hogy merre forgat.
0