Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logikai szita alkalmazása

Főoldal » Középiskola » Matematika
501
Valaki tudna segíteni a 3/1 es feladatban?
Megkoszonnem ^^
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Amikor azt írja a feladat, hogy "angolból 18", az azt jelenti, hogy 18 gyereknek van vizsgája angolból, de emellett esetleg lehet még másból is.
Az, hogy "angolból és németből 9", az azt jelenti, hogy 9 gyereknek van vizsgája mindkettőből, de emellett esetleg lehet még a harmadikból is.

Mondjuk `x` tanulónak van mindhárom nyelvből vizsgája.
34-5=29-nek van valamiből.

Ha összeadjuk azt, hogy kiknek van vizsgája valamilyen nyelvből, vagyis
18+16+14 = 48
ez több, mint 29, mert így duplán vettük számításba azokat, akiknek két nyelvből is van vizsgájuk. Ezért azokat (9+8+7) le kell vonni:
(18+16+14)-(9+8+7)=24
ez pedig kevesebb, mint 29, mert akiknek mindháromból van vizsgája, azokat többször is levontuk.

Nézzük kicsit részletesebben: Amikor összeadtuk a 18+16+14-et, akkor akiknek pontosan 2 nyelvből van vizsgájuk, őket duplán számoltuk, akiknek meg pontosan 3-ból, őket 3-szor számoltuk. Miután levontuk azokat, akiknek legalább kettő vizsgájuk van, akkor a pontosan 2 vizsgásokat már csak 1-szer vesszük figyelembe, de a 3 vizsgásokat 3-szor vontuk le. Tehát belőlük nem maradt egy se. Ezért a végén még hozzá kell adni azokat, akiknek 3 vizsgájuk van:
(18+16+14)-(9+8+7)+x=29
x=5

Tehát:
* 5 gyereknek van pontosan 3 nyelvvizsgája
* (9+8+7)-2x=14 gyereknek van pontosan 2 vizsgája
* a maradék 29-14-5 = 10 gyereknek pontosan 1 vizsgája
* 5 gyereknek 0 vizsgája van.

Ennyi volt a logikai szita.
A valószínűségeket ugye tudod?
0