Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög kerülete.Hogyan kell?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1076
Egy egyenlő szárú háromszög alapjának és magasságának összege 18 cm,területe 16 cm².Számítsa ki a háromszög kerületét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kerület, Matematika, háromszög, kisérettségi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a=alap m=magasság. a+m=18, a*m/2=16 (3szög terület képlet)

a=18-m. ezt beirjuk a második egyenletbe. (18-m)*m/2=16 átírva m*m-18m+36=0 másodfokú megoldó képlettel: m=2 vagy m= 16 igy a= 16 vagy 2. innen pitagorasz képlettel számolható a kerület. 1. eset: a=16 m=2 K=16+2*sqrt(8*8+2*2)=32.49
2. eest: a=2 m= 16 K=2+sqrt(1*1+16*16)*2=34 ((sqrt a gyök))
0