Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika??Geometriai feladat??

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Határozzon meg egy vektort mely merőleges az adott síkra:
L:3x-2y+3z-4=0

Valaki tudna segíteni ebben a feladatban?
Egyszerünek tünik,de nem igazán értem.
Fontos lenne!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`P_0(vec (r_0))` ponton áthaladó, `vec n` normálvektorú sík vektoregyenlete
`vec n*(vec r-vec (r_0))=0`, ahol `vec r` a futó pont ( a sík) helyvektora.
A megadott egyenletet egy kissé átalakítva nyerjük:
`L:3x-2y+3z-4=3x-3-2y+2+3z-3=3(x-1)-2(y-1)+3(z-1)=0`.
Innen leolvasható az `vec n(3, -2, 3)` normálvektor és a sík egyik pontja a `P(1, 1, 1)`, ahol
`R(x, y, z)` a futó pont. Ezeket behelyettesíted a sík ( skalárszorzatos ) vektoregyenletébe vissza
kapod az aktuális sík egyenletét.
Módosítva: 6 éve
1