Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Aki érti legyen szíves megoldani

Főoldal » Középiskola » Matematika
805
Egy egyenes hasáb alapéle 10 cm , magassága 20cm mekkora a felszíne és térfogata ha alapja szabályos hatszög?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Egyenes hasáb, hatszög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ehhez a hatszög területe kell:
Egy szabályos hatszög felbontható 6 darab szabályos háromszögre, (amelynek minden oldala egyforma hosszú).
Egy szabályos háromszög magassága: `sqrt(3)/2 * "él hossza" `
Egy tetszőleges háromszög területe: `("alap" * "magasság")/2 `

A hatszög területe az a hatszorosa a hatszöget alkotó háromszögnek, (mivel hat darab háromszögből áll egy hatszög)

Térfogat, hasábok esetén: `V = "alapterület" * "magasság" `
Felület: Ez itt trükkösebb, ugye felül és alul 2 db hatszög van, ezek területét már ismerjük. A felszínt még 6 darab téglalap alkotja, egy téglalap területe `T = "egyik oldal" * "másik oldal" `

Így a felület ` A = 2*"hatszög terület" + 6*"téglalap terület"`

A hatszöget alkotó háromszög oldaléle az jelen feladatban a "hasáb alapéle", ami 10 cm.
A hasáb magassága pedig 20 cm. Így a téglalapok, amik a felületszámításhoz kellenek, azok `10 * 20 " cm"^2`-esek lesznek.
0