Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munka kiszámítása.Hogyan kell?

Főoldal » Középiskola » Matematika
851
Egy gabonaföldön a betakarítást 3 azonos teljesítményű kombájnnal végzik.Reggel 7-kor kezdik a munkát,ám az egyik gép délelőtt 10-kor meghibásodik.Pontosan délre végeznek a javítással,ám ekkor az egyik kombájnnak máshová kell mennie.A megmaradt két kombájn így pontosan délután 5-re végez az aratással.Hány munkaóra alatt végzett volna egy kombájn az aratással,ha csak egyedül dolgozott volna?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, számítás, kisérettségi, munka
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha jól számoltam, akkor 5 óra. Mert 7-kor kezdenek, de az egyik délelőtt 10-kor meghibásodik. és javítani kell. Már 3 óra megvan. Délre végeznek vele, plusz 2 óra, de egyiknek el kell mennie máshova. Déltől 5-ig tart az aratás utána. 12:00-17:00=5 óra
0

Tegyük fel, hogy 1 gép x óra alatt végezne egyedül, ekkor 1 óra alatt az 1/x részével végezne.

Az első három órában együtt dolgoznak, ekkor 3*(3*(1/x))
=9/x részét végzik el.

10-től 17 óráig végig 2 kombájn dolgozik, ennyi idő alatt a 7*(2*(1/x))=14/x részével végeznek.

Összesen tehát 23/x részét végezték el az aratásnak egész nap alatt, tehát az összmunka 1, így

23/x=1, tehát x=23, tehát 1 munkagép 23 óra alatt végzett volna egyedül.
1