Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyenszíves valaki segítsen

Főoldal » Középiskola » Matematika
1938
Mekkora a gömb felszíne,ha térfogata
a, 200cm³
Mekkora a gömb térfogata, ha felszíne
a, 1200cm²
b, 630 cm²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Térgeometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gömb térfogata: `V_(gömb) = 4/3r^3pi`
Könnyen megjegyezhető, elég ritmusos kimondani: "Négyharmad-er-köb-pi"
A gömb felszíne: `A_(gömb) = 4r^2pi`
Ezt onnan lehet megjegyezni, hogy a gömb "árnyéka" egy `r` sugarú kör, a gömb felszíne ennek a kör területének négyszerese.

`V = 4/3r^3pi => r = root(3)(3/(4pi)V)`
`A = 4r^2pi = 4pi*(root(3)(3/(4pi)V))^2 = 4pi*(3/(4pi)V)^(2/3)`

Illetve a felszín alapján:
`r = sqrt(A/(4pi)) => V = 4/3r^3pi = 4/3pi* (sqrt(A/(4pi))) ^3 = 4/3pi* (A/(4pi)) ^(3/2) `

Ezekbe behelyettesítve:
a) `A = 165.388 cm^2`

a) `V = 3908.82 cm^3`
b) `V = 1486.91 cm^3`
Módosítva: 6 éve
0