Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki megtudná oldani ezeket a feladatokat légyszi segítsetek .

Főoldal » Középiskola » Matematika
1490
Befektető Béla 108,8x46,2x11,7mm méretekkel rendelkező mobiltelefonjával azonos méretű arany rudat szeretne vásárolni. Interneten utána járt,hogy jelenleg 1 uncia arany ára 1161dollár ( 1 uncia=31,103gramm)
a, Az arany sűrűsége 19,3g/cm³. Hány gramm egy ilyen aranyrúdnak a tömege?
b, Hány forintot ér ekkor ez az aranyrúd ,ha 1 dollár 182 forint?
c, Befektető Béla azt is olvasta az interneten, hogy Manhattan központjában 7000 tonna aranyat őriznek. Szívesen vásárolna belőle , de aggódik ,hogy nem lenne elég helye a tároláshoz. Felesége szerint viszont az egész elférne az úszómedencéjükben,amelynek szélessége 10m hosszúsága 20m és 25m mély. Igaza van - e?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Térgeometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladat megoldásának menete: Adottak az aranyrúd méretei, ez alapján ki tudjuk számolni az aranyrúd térfogatát. Az arany rúd sűrűsége adott, a térfogat és a sűrűség segítségével kiszámolható a tömege (a kérdés).
Ekkor ha ismert a tömege, ki tudjuk számolni, hogy az hány uncia, abból következik, hogy hány dollárt ér, és abból meg tudjuk adni, hogy hány forintot fog érni (b kérdés).
A c kérdés esetén pedig az arany tömege ismert, (és a sűrűsége is), ebből tudjuk a térfogatát. Emellett tudjuk az úszómedence térfogatát is, és ezt a kettőt kell összehasonlítani.

Számolás:
a) `V_(arany) = 108.8 * 46.2 * 11.7 " mm"^3 = 58810,752 " mm"^3 = 58,810 " cm"^3`
Mivel `1000 "mm"^3 = 1 "cm"^3`.
`m_(aranyrúd) = rho * V_(aranyrúd) = 19,3 " g"/(" cm"^3) * 58,810 " cm"^3 = 1135.033 " g"`

b) Ami `1135.033/31,103 = 36,49 " uncia"`
` 36,49 * 1161 = 42368,05 " $" `
`42368,05 * 182 = 7 710 984 "Ft"`

c) Az arany térfogata: `7000000 " kg" / (19300 "kg"/"m"^3) = 362.69 "m^3"`
Míg a medence térfogata: `10 * 20 * 25 "m"^3 = 5000 "m"^3`
Tehát bőven belefér a medencébe. :)
0