Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia: 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
443
Sziasztok!
A feladatot csatolom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_8H_(18)` + 12,5 `O_2` = 8 `CO_2` + 9 `H_2O`

`M_(C_8H_(18))` = 114 `g/(mol)`

6 `dm^3` izooktán tömege m = `rho*V` = `0.69*6` = 4,14 kg = 4140 g

4140 g izooktán `4140/114` = 36,3 mol

Ehhez a mennyiséghez az egyenlet szerint 12,5-szer annyi, azaz `36.3*12.5` = 454 mol oxigén szükséges.

A levegő oxigéntartalma 21 %, ez a 454 mol oxigén

100 % megfelel `100/21*454` = 2162 mol levegőnek

1 mol levegő térfogata standardállapotban 24,5 `dm^3`

2162 mol levegő térfogata standardállapotban `2162*24.5` = 52960 `dm^3` = 53 `m^3`

53 `m^3` levegő áramlik át a porlasztón.
0