Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia: 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
389
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni néhány feladat a megoldásában. Csatolom a feladatokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


2,

b, D

c, A

2 Al + 3 `I_2` = 2 `AlI_3`

d, C

2 Al + 2 NaOH + 6 H2O = 2 `Na[Al(OH)_4]`+ 3 `H_2`

e, B

`NaOH` + `NH_4Cl` = `NaCl` + `H_2O` + `NH_3`


3,

1, D

2, B

3, B

4, D

5, B

6, C

7, C

8, A


4,

5 `CH_3OH` + 6 `NO_3^-` + 6 `H^+` = 5 `CO_2` + 3 `N_2` + 13 `H_2O`

b,

1 `dm^3` szennyvízben van 31 mg nitrát

30000 `m^3` szennyvízben van `30000*1000*31` = 930 kg nitrát, ez pedig `930/62` = 15 kmol

160 kg metanol az `160/32` = 5 kmol

5 kmol metanol reagál 6 kmol nitráttal

15 kmol volt, maradt 9 mol

15 kmol az 100 %

6 kmol az `6/15*100` = 40 %-kal csökken a nitráttartalom.


5,

`M_("elegy")` = `M_(O_2)*0,65` = `32*0.65` = 20,8 `g/(mol)`

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

`x_(CH_4)` = 0,6

`x_("ism")` = 0,4

`M_("elegy")` = `M_(CH_4)*x_(CH_4)+M_("ism")*x_("ism")`

`M_("ism")` = `(M_("elegy")-(M_(CH_4)*x_(CH_4)))/x_("ism")` = `(20.8-16*0.6)/0.4` = 28 `g/(mol)`

A telítetlen szénhidrogén molekulaképlete: `C_2H_4` (etén, etilén).

Felirhatjuk az égések egyenleteit:

`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_4` + 3 `O_2` = 2 `CO_2` + 2 `H_2O`

1 `dm^3` elegyben van:

- 0,4 `dm^3` etilén, ehhez szükséges `3*0,4` = 1,2 `dm^3` oxigéngáz.

- 0,6 `dm^3` metán, ehhez szükséges `2*0,6` = 1,2 `dm^3` oxigéngáz.

Összesen tehát 2,4 `dm^3` oxigéngáz szükséges a teljes elégetéshez.
0