Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék, oldat

Főoldal » Középiskola » Kémia
638
0,7500 g, részben oxidálódott magnéziumot sztöchiometriailag szükséges mennyiségű, 20,0 m/m%-os, 1,10 g/cm³ sűrűségű sósavban oldjuk, majd bepárolva, 6,10 g MgCl₂ · 6 H₂P-t kapunk.
Mekkora térfogatú sósavban oldottuk a mintát?
Hány tömeg% magnézium-oxidot tartalmazott a mintánk?
A magnézium hány %-a oxidálódott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Mg + 2 HCl = `MgCl_2` + `H_2`

MgO + 2 HCl = `MgCl_2` + `H_2O`

Legyen x g Mg és 0,75-g g MgO.

x g Mg-ból keletkezik `x/24.3*203,3` g `MgCl_2*6H_2O`

0,75-x g MgO-ból keletkezik `(0.75-x)/40.3*203.3` g `MgCl_2*6H_2O`

Ez összesen 6,1 g

x = 0,7

0,75 g keverékben van 0,7 g Mg és 0,05 g MgO

100 g keverékben van `100/0.75*0.05` = 6,67 tömeg%-os az oldat MgO-ra.


0,05 g MgO az `0.05/40.3*24.3` = 0,03 g Mg-ból keletkezett.

Akkor eredetileg volt 0,7+0,03 = 0,73 g Mg.

0.73-nak a 0,03 hány %-a? `0.03/0.73*100` = 4,11%-a oxidálódott.


A feladat eleje:

6,1 g `MgCl_2*6H_2O` az `6.1/203.3` = 0,03 mol

Ehhez kétszerannyi HCl szükséges, 0,06 mol, ami `0.06*36.5` = 2,19 g

100 g oldatban van 20 g HCl

mennyi oldatban van 2,19 g HCl?

y = `2.19/20*100` = 10,95 g a HCl oldat tömege.

A HCl-oldat térfogata: V = `m/rho` = `10.95/1.1` = 9,95 `cm^3`.
1